Den gode ideen, del 1: Selvtillit

Du har de håpløse dagene, når hele hjernemaskineriet bare streiker - hverken Post-its, kaffe eller sukker kan fordrive tåka som har tatt over for tankene. Selv om briefen er aldri så tydelig, nekter nervecellene å respondere på en tilnærmet fornuftig måte. Det eneste ordet på blokka; konsept.

Og så har du de andre, de som nesten er verre. Dagene skallen går fullstendig amok, du innbiller deg at du er i flytsona og føler deg like rå som det Putin gjør på en photoshoppet tiger i isødet, minst. Ja – helt til du innser at du har drodlet fram x-antall luftslott.

Den gode ideen. Den som en sjelden gang dukker opp helt uanstrengt, men vesentlig oftere krever både det ene og det andre. Hvor kommer den fra? Hvordan, hvorfor og hva så? Et stort tema uten to streker under svaret, så vi får ta det bit for bit.

Først, det jeg har erfart som aller viktigst hittil;

Selvtillit

D3CFCDC1-ABF6-4342-82C6-0EF0744D68B2.JPG

Jeg kommer aldri til å glemme de første idémøtene som praktikant i Magasinet hos Dagbladet. Selv om redaksjonen kun bestod av trivelige fjes, sånne som heiet genuint, var jeg fullstendig lammet i flere uker. De andre journalistene virket utømmelige, de lirte av seg kreative forslag, pitchet ideer som resulterte i SKUP-priser og jeg vet ikke hva. Min perfekte idé nektet naturlig nok å tilkjennegi seg foran dem.

Den første måneden mailet jeg redaktøren på strategisk utvalgte tidspunkt i stedet, sånn like før lunsj eller som siste på lista før vi skulle gå hjem. En strategi som fungerte fint til å begynne med – helt til redaktøren (innmari pedagogisk type), begynte å ruge på responsen til alle var samlet igjen.

Det var fælt, skikkelig fælt de gangene han “ofret” meg i plenum. Heldigvis har pulsen for vane å roe seg med tiden og i første møte med lav nok puls til å oppfatte hva som faktisk foregikk, lærte jeg det desidert viktigste jeg vet om den gode ideen i dag;

Den kommer ikke fra løse lufta, men fra andre ideer – like ofte dårlige som gode.

Ideer utviklet seg underveis i møtene med innspill fra resten av redaksjonen.
En idé som ikke ble til noe forrige møte kunne dukke opp i ny form og motta livets rett siden.
Den virkelig gode ideen formerte seg dessuten kontinuerlig. 

Våg å vær rævva

Jeg vet ikke med deg, men for meg er kreativitet synonymt med å legge alle kortene på bordet. Det er ubehagelig som søren og betyr at å si masse fjas foran andre er en viktig del av prosessen – hver gang. Jeg hadde ikke tenkt på det da jeg valgte retning og måtte ta en lang prat med nervene mine etter åpenbaringen under praksisen; Hei nerver, hva sier dere? Orker vi dette eller skal vi angre oss, bli sykepleier? Nervene stemte vel egentlig for sistnevnte når jeg tenker meg om, hodet det motsatte.

Etter praksisen jobbet jeg et år i et lite magasin i Bodø, før jeg returnerte til Magasinet igjen. Det var innmari lurt. Å være “rævva” et mindre sted er ikke fullt så skummelt, noe som gav meg vesentlig bedre selvtillit før runde to i Oslo. Med bedre selvtillit fulgte motet til å dele både det ferdigtenkte og halvtygde i idémøtene.
Da jeg senere vurderte å forlate journalistikken for å bli kreatør, var det samme mekanismer som avgjorde; Hei igjen, nerver. Orker dere enda litt til? Nervene sa for så vidt nei igjen, mens hodet resonnerte med at vi tross alt hadde overlevd så langt.

A8272A82-434F-415E-B091-15F73034A53C.JPG

I dag er jeg mye tryggere på idéprossesen enn for seks år siden, men ikke bestandig. Som journalist deler du tankene dine med den faste redaksjonen, som kreatør med både kollegaer og kunder. I møte med sistnevnte blir jeg ofte praktikant igjen i sjela – forskjellen er bare at jeg har slått meg til ro med at den gode idéen er resultatet av en prosess der både gode og dårlige idéer er like viktige for å nå målet.

Eller for å si det på en annen måte; jeg har innfunnet meg med at jeg ofte kommer til å framstå tullete, hvorpå jeg har lært meg å fake at det ikke er ubehagelig fordi det endelige resultatet forhåpentligvis vil gjenopprette verdigheten min.

Noe sånt.