Hva gjør en kreatør, egentlig?

 

Da jeg sluttet som journalist i mediehus for å bli kreatør i innholdsbyrå,
var det flere som ikke skjønte bæret;

Skal du ikke skrive lengre? Lager du film, hva slags film?
Konsepter, idéer, hæ? Holder du workshops - for hvem, om hva?
Og hvor søren publiseres egentlig de tingene du lager?


I dag tror jeg at de fleste rundt meg (utenfor bransjen) har en viss anelse om hva det går i – at jeg jobber med konsept og idé. Samtidig tror jeg også at det stopper der for en god del, noe jeg godt kan forstå. I jungelen av byråformater, titler og publiseringsformer, kan det jaggu være vrient å forstå hvem som gjør hva selv om man jobber i bransjen selv.
 

I DNX produserer vi innhold i alle formater (tekst, video, bilde, lyd) til våre (Dagens Næringsliv) og kundens plattformer (hjemmeside, sosiale medier, papir). Vi utvikler digitale løsninger, designer uttak for print – i tillegg til å tilby ulike rådgivertjenester til kunder som vil produsere innhold selv, men trenger hjelp til å utforme stoffet eller til å legge strategier. Innholdet vi lager har som mål å markedsføre noe, være seg en bedrift i sin helhet, et produkt, en tjeneste, samfunnsansvar eller en god blanding av flere samtidig. Vi jobber etter journalistiske metoder (det skiller oss fra et tradisjonelt reklamebyrå), men for kommersielle oppdragsgivere – noe som betyr at sluttresultatet/historien likevel er annonsørinnhold, ikke journalistikk. Henger dere med så langt? Håper det.

6b75eb6b-4cb5-4d6e-a6aa-ff08e0223307.jpeg


Når man er et fullservicebyrå, som DNX, trenger man x-antall former for kompetanse. Du har rene innholdsprodusenter som utelukkende skriver, videoprodusenter som lager film fra A til Å, analytikere som bader i tall, utviklere som skriver koder, rådgivere av ulike slag, men også flere stillingstyper der oppdraget er hakket mer flytende. Kreatør, for eksempel. Wikipedia beskriver kreatørjobben som følger;

Arbeidsoppgavene til en kreatør handler i første rekke om idé- og konseptutvikling. Dette innebærer å skape ideer med utgangspunkt i en kommunikasjonsoppgave - og å sørge for gjennomføring av en eller flere av disse ideene. Det ferdige resultatet kan innta mange former, for eksempel som en kampanje, et arrangement, en film, en kommunikasjonsstrategi eller et nytt produkt. Underveis i prosessen vil kreatøren jobbe både strategisk og kreativt for å løse oppgaven.

Jeg synes Wiki får det sagt, særlig når de nevner strategi. Kreatørens jobb, som jeg ser det, er å sørge for at ideer har livets rett som konsept og ikke forblir bare fine tanker eller enda mer fluff som fyller internett. Det eneste som ikke nevnes her er de to veiene du gjerne velger mellom når du utdanner deg: AD (art director/designer) eller tekstforfatter/journalistikk. Før du som oftest fyller på med bla. strategi, kreativ ledelse og ulike kommunikasjonsfag med fokus på konseptualisering. 

For meg ser en typisk uke omtrent sånn ut:

Mandag

Motta brief fra kunde på nytt prosjekt, starte research AKA finne ut hvorfor, hva og hvordan konseptet skal se ut/fungere. Fellesmøte klokka elleve - presentere uka, dele tanker, finne ut om noen skal kaste seg med på prosjektet eller om det kan løses solo.
 

Tirsdag

Gjøre intervju for eksisterende kunde, skrive, sitte med utvikler for å finne ut hvordan saken skal se ut digitalt, begynne å jobbe ut idéer for kunden fra dagen før og samtidig motta ny brief fra annen kunde.

Onsdag

Holde workshop for en kunde som vil endre kommunikasjonsstrategien sin, redigere bilder, tegne ut idéer, teste dem på kollegaer, tweake, tegne igjen.

Torsdag

Dra til X for å filme Y, delta i et møte eller fem, ferdigstille presentasjon av løsning på brief fra mandag, gjennomgang med eventuelle andre som skal være med i pitchen.

Fredag

Pitche konsept/løsning basert på brief fra mandag for kunden, skrive manus, drikke sjukt mye kaffe.

Ei typisk uke er med andre ord en bonanza av ymse. For komfortsona og pulsen, i hvert fall min, kan det tidvis være en prøvelse. Likevel og til tross: fy søren så gøy det er. I en bransje og et fag som kontinuerlig endrer seg, blir man aldri utlært. Algoritmer forandres over natten, trender erstattes i lysets hastighet, men – og dette er et viktig men; godt innhold går aldri av moten.