Feberfest og SXSW

Etter å ha levd livet fra sofakroken med båt-is til middag i seks dager, har immunforsvaret omsider slått tilbake. Skulle egentlig vært på vei fra jobb i Stavanger til Bergen akkurat nå, det jeg er ikke – i stedet ligger det an til å bli ei klassisk innspurtsuke før påske. Fy søren for et kaos litt influensa kan finne på å lage i kroppen, timeplanen, eksistensen. Øver på å tåle sånt uten å få panikk. Går middels bra, sånn cirka.

På den lyse siden, som jo også er viktig å anerkjenne.. god tid til å se fine foredrag fra SXSW. Alt er ikke på nett enda, venter rastløst på mer. Enn så lenge anbefaler jeg disse tre: 

Alt offisielt videoinnhold fra South by Southwest finner du HER. DNX-sjef Siri har vært i Texas hele uka, er passelig sjalu og gleder meg fælt til å høre hva hun tar med seg derfra. 

Håper formen er prima på andre siden av skjermen! 

Den gode ideen, del 1: Selvtillit

Du har de håpløse dagene, når hele hjernemaskineriet bare streiker - hverken Post-its, kaffe eller sukker kan fordrive tåka som har tatt over for tankene. Selv om briefen er aldri så tydelig, nekter nervecellene å respondere på en tilnærmet fornuftig måte. Det eneste ordet på blokka; konsept.

Og så har du de andre, de som nesten er verre. Dagene skallen går fullstendig amok, du innbiller deg at du er i flytsona og føler deg like rå som det Putin gjør på en photoshoppet tiger i isødet, minst. Ja – helt til du innser at du har drodlet fram x-antall luftslott.

Den gode ideen. Den som en sjelden gang dukker opp helt uanstrengt, men vesentlig oftere krever både det ene og det andre. Hvor kommer den fra? Hvordan, hvorfor og hva så? Et stort tema uten to streker under svaret, så vi får ta det bit for bit.

Først, det jeg har erfart som aller viktigst hittil;

Selvtillit

D3CFCDC1-ABF6-4342-82C6-0EF0744D68B2.JPG

Jeg kommer aldri til å glemme de første idémøtene som praktikant i Magasinet hos Dagbladet. Selv om redaksjonen kun bestod av trivelige fjes, sånne som heiet genuint, var jeg fullstendig lammet i flere uker. De andre journalistene virket utømmelige, de lirte av seg kreative forslag, pitchet ideer som resulterte i SKUP-priser og jeg vet ikke hva. Min perfekte idé nektet naturlig nok å tilkjennegi seg foran dem.

Den første måneden mailet jeg redaktøren på strategisk utvalgte tidspunkt i stedet, sånn like før lunsj eller som siste på lista før vi skulle gå hjem. En strategi som fungerte fint til å begynne med – helt til redaktøren (innmari pedagogisk type), begynte å ruge på responsen til alle var samlet igjen.

Det var fælt, skikkelig fælt de gangene han “ofret” meg i plenum. Heldigvis har pulsen for vane å roe seg med tiden og i første møte med lav nok puls til å oppfatte hva som faktisk foregikk, lærte jeg det desidert viktigste jeg vet om den gode ideen i dag;

Den kommer ikke fra løse lufta, men fra andre ideer – like ofte dårlige som gode.

Ideer utviklet seg underveis i møtene med innspill fra resten av redaksjonen.
En idé som ikke ble til noe forrige møte kunne dukke opp i ny form og motta livets rett siden.
Den virkelig gode ideen formerte seg dessuten kontinuerlig. 

Våg å vær rævva

Jeg vet ikke med deg, men for meg er kreativitet synonymt med å legge alle kortene på bordet. Det er ubehagelig som søren og betyr at å si masse fjas foran andre er en viktig del av prosessen – hver gang. Jeg hadde ikke tenkt på det da jeg valgte retning og måtte ta en lang prat med nervene mine etter åpenbaringen under praksisen; Hei nerver, hva sier dere? Orker vi dette eller skal vi angre oss, bli sykepleier? Nervene stemte vel egentlig for sistnevnte når jeg tenker meg om, hodet det motsatte.

Etter praksisen jobbet jeg et år i et lite magasin i Bodø, før jeg returnerte til Magasinet igjen. Det var innmari lurt. Å være “rævva” et mindre sted er ikke fullt så skummelt, noe som gav meg vesentlig bedre selvtillit før runde to i Oslo. Med bedre selvtillit fulgte motet til å dele både det ferdigtenkte og halvtygde i idémøtene.
Da jeg senere vurderte å forlate journalistikken for å bli kreatør, var det samme mekanismer som avgjorde; Hei igjen, nerver. Orker dere enda litt til? Nervene sa for så vidt nei igjen, mens hodet resonnerte med at vi tross alt hadde overlevd så langt.

A8272A82-434F-415E-B091-15F73034A53C.JPG

I dag er jeg mye tryggere på idéprossesen enn for seks år siden, men ikke bestandig. Som journalist deler du tankene dine med den faste redaksjonen, som kreatør med både kollegaer og kunder. I møte med sistnevnte blir jeg ofte praktikant igjen i sjela – forskjellen er bare at jeg har slått meg til ro med at den gode idéen er resultatet av en prosess der både gode og dårlige idéer er like viktige for å nå målet.

Eller for å si det på en annen måte; jeg har innfunnet meg med at jeg ofte kommer til å framstå tullete, hvorpå jeg har lært meg å fake at det ikke er ubehagelig fordi det endelige resultatet forhåpentligvis vil gjenopprette verdigheten min.

Noe sånt.

Hva gjør en kreatør, egentlig?

 

Da jeg sluttet som journalist i mediehus for å bli kreatør i innholdsbyrå,
var det flere som ikke skjønte bæret;

Skal du ikke skrive lengre? Lager du film, hva slags film?
Konsepter, idéer, hæ? Holder du workshops - for hvem, om hva?
Og hvor søren publiseres egentlig de tingene du lager?


I dag tror jeg at de fleste rundt meg (utenfor bransjen) har en viss anelse om hva det går i – at jeg jobber med konsept og idé. Samtidig tror jeg også at det stopper der for en god del, noe jeg godt kan forstå. I jungelen av byråformater, titler og publiseringsformer, kan det jaggu være vrient å forstå hvem som gjør hva selv om man jobber i bransjen selv.
 

I DNX produserer vi innhold i alle formater (tekst, video, bilde, lyd) til våre (Dagens Næringsliv) og kundens plattformer (hjemmeside, sosiale medier, papir). Vi utvikler digitale løsninger, designer uttak for print – i tillegg til å tilby ulike rådgivertjenester til kunder som vil produsere innhold selv, men trenger hjelp til å utforme stoffet eller til å legge strategier. Innholdet vi lager har som mål å markedsføre noe, være seg en bedrift i sin helhet, et produkt, en tjeneste, samfunnsansvar eller en god blanding av flere samtidig. Vi jobber etter journalistiske metoder (det skiller oss fra et tradisjonelt reklamebyrå), men for kommersielle oppdragsgivere – noe som betyr at sluttresultatet/historien likevel er annonsørinnhold, ikke journalistikk. Henger dere med så langt? Håper det.

6b75eb6b-4cb5-4d6e-a6aa-ff08e0223307.jpeg


Når man er et fullservicebyrå, som DNX, trenger man x-antall former for kompetanse. Du har rene innholdsprodusenter som utelukkende skriver, videoprodusenter som lager film fra A til Å, analytikere som bader i tall, utviklere som skriver koder, rådgivere av ulike slag, men også flere stillingstyper der oppdraget er hakket mer flytende. Kreatør, for eksempel. Wikipedia beskriver kreatørjobben som følger;

Arbeidsoppgavene til en kreatør handler i første rekke om idé- og konseptutvikling. Dette innebærer å skape ideer med utgangspunkt i en kommunikasjonsoppgave - og å sørge for gjennomføring av en eller flere av disse ideene. Det ferdige resultatet kan innta mange former, for eksempel som en kampanje, et arrangement, en film, en kommunikasjonsstrategi eller et nytt produkt. Underveis i prosessen vil kreatøren jobbe både strategisk og kreativt for å løse oppgaven.

Jeg synes Wiki får det sagt, særlig når de nevner strategi. Kreatørens jobb, som jeg ser det, er å sørge for at ideer har livets rett som konsept og ikke forblir bare fine tanker eller enda mer fluff som fyller internett. Det eneste som ikke nevnes her er de to veiene du gjerne velger mellom når du utdanner deg: AD (art director/designer) eller tekstforfatter/journalistikk. Før du som oftest fyller på med bla. strategi, kreativ ledelse og ulike kommunikasjonsfag med fokus på konseptualisering. 

For meg ser en typisk uke omtrent sånn ut:

Mandag

Motta brief fra kunde på nytt prosjekt, starte research AKA finne ut hvorfor, hva og hvordan konseptet skal se ut/fungere. Fellesmøte klokka elleve - presentere uka, dele tanker, finne ut om noen skal kaste seg med på prosjektet eller om det kan løses solo.
 

Tirsdag

Gjøre intervju for eksisterende kunde, skrive, sitte med utvikler for å finne ut hvordan saken skal se ut digitalt, begynne å jobbe ut idéer for kunden fra dagen før og samtidig motta ny brief fra annen kunde.

Onsdag

Holde workshop for en kunde som vil endre kommunikasjonsstrategien sin, redigere bilder, tegne ut idéer, teste dem på kollegaer, tweake, tegne igjen.

Torsdag

Dra til X for å filme Y, delta i et møte eller fem, ferdigstille presentasjon av løsning på brief fra mandag, gjennomgang med eventuelle andre som skal være med i pitchen.

Fredag

Pitche konsept/løsning basert på brief fra mandag for kunden, skrive manus, drikke sjukt mye kaffe.

Ei typisk uke er med andre ord en bonanza av ymse. For komfortsona og pulsen, i hvert fall min, kan det tidvis være en prøvelse. Likevel og til tross: fy søren så gøy det er. I en bransje og et fag som kontinuerlig endrer seg, blir man aldri utlært. Algoritmer forandres over natten, trender erstattes i lysets hastighet, men – og dette er et viktig men; godt innhold går aldri av moten.

Flyttebonanza

Hei igjen,
på fin ny plattform.

Etter å ha irritert meg over mangledne funksjoner og knotete oppsett på WP en stund, bestemte jeg meg for å sjekke om gresset var grønnere på Squarespace. Det synes jeg. Her er det mye enklere å bygge sider uten å måtte google etter riktig kode eller gjøre om på hele strukturen for å legge til funksjoner. Innmari deilig med helt blanke ark er det også.

Enn så lenge er det naturligvis litt rotete her inne, det håper jeg at dere kan tilgi meg for.
Fortsettelse følger...